A CASA NOSTRA

Crònica de l'actualitat del Llull

Curs 2013-14

AULES BUIDES AL LLULL


 
14 N.  VAGA GENERAL
UN 95% d'alumnat del centre se suma a la vaga

La xifra baixa al 65% de seguiment en el cas del professorat i al 18% entre el personal administratiu i el de serveis.


Aquesta vaga general se suma a d'altres mesures de protesta i reivindicació que s'estan fent a fi d'exigir un canvi radical de les polítiques davant la crisi i  d'altres mesures que prioritzen la reactivació econòmica i la creació d’ocupació.
En educació, es demana la fi de les retallades que estan empitjorant les condicions de treball del professorat i afecten molt negativament la qualitat de l’educació.
Entre d'altres motius estan:

  • Retallada del pressupost d’educació en un 14% per a 2013 (que se suma al 20% del 2012) per part del Ministeri d’Educació. Al País Valencià, el pressupost educatiu per a 2013 s’ha retallat un 9,6%.
  • Augment de la càrrega lectiva del professorat en detriment de les hores complementàries per a tutoria individualitzada, atenció a pares i mares, biblioteca, etc.
  • Augment de les ràtios en un 20%, que dificulta l’atenció personalitzada de l’alumnat.
  • Pèrdua de milers de places docents en tres anys.
  • Augment del nombre de professorat desplaçat o suprimit
  • Retard en la cobertura de les baixes del professorat que complica molt més l’organització dels centres i l’atenció correcta a l’alumnat.
  • Reducció dràstica de beques i ajudes a l’estudi, tant en les quantitats com en el nombre.
  • Augment desmesurat de les taxes universitàries i disminució dels programes I+D+i i dels contractes de ciència.
  • Pèrdua del 25% del poder adquisitiu del personal de l’administració pública en tres anys i congelació salarial. Desapareix la paga extra de desembre en 2012.
  • Increment de l’edat de jubilació.
  • Privatització de nombrosos serveis educatius i increment dels acomiadaments del personal en serveis complementaris conseqüència de la reforma laboral i l’acomiadament massiu d’empleats públics en les administracions públiques, sobretot en les universitats.
  • En la concertada, el professorat també pateix els efectes negatius de la reforma laboral: facilitats d’acomiadament, modificació unilateral de condicions laborals desregularització parcial de la jornada, etc.
  • Futur incert per a l'alumnat. Les polítiques d’austeritat dels governs del PP només han aconseguit més atur i s’ha abandonat a la seua sort el jovent que no té perspectives de futur.
  • L’avantprojecte de llei orgànica per  a la millora de la qualitat educativa (LOMQE) no s’ha discutit democràticament amb la comunitat educativa. Permet la segregació de l’alumnat, el professorat i els centres. Devalua l’actual FP, no compté memòria econòmica, atempta contra la igualtat d’oportunitats i contra la cohesió social. Implanta unes revàlides que ens retornen al passat i desconfia del professorat perquè l’alumnat serà avaluat per agents externs. En definitiva, aplica sense miraments les polítiques neoliberals més retrògrades.


Despedimos a tres personas muy queridas


Hoy, 31 de octubre de 2012, se jubilan tres personas muy especiales para nosotros: nuestros queridos profesores Salvador Sanchis y Pilar Palanca, y también Carmen, una de las bedeles del instituto. En primer lugar quería agradecerles estos buenos años que hemos pasado con ellos, que en mi caso han sido muy pocos y demasiado cortos. Nunca olvidaremos las clases tan divertidas de Salvador,  cómo nos deja algunos ratos libres para jugar al fútbol, las reflexiones en las clases de Pilar, así como la amabilidad de Carmen y su sonrisa cuando nos atiende en cualquier asunto que  necesitemos.

¡¡OS VAMOS A ECHAR MUCHO DE MENOS!!  




   Mario Navarro, 3º A

NOVA JORNADA DE PROTESTA




VAGA  EN L'EDUCACIÓ PÚBLICA

Los estudiantes se movilizan en defensa 
de una educación pública y de calidad

Omar Saeed (3ESOA).
El sindicato de estudiantes de Valencia hacia llamada a la huelga durante los días 16, 17 y 18 de Octubre. La jornada de huelga también incluía diversas y nutridas manifestaciones (la más grande la del 17) que tuvieron un amplio seguimiento por parte de estudiantes, también a nivel estatal. El motivo de las movilizaciones fueron los recortes hechos por el Gobierno central y la Generalitat Valenciana en la educación pública, la cual, junto con la Sanidad ha sido una de las principales afectadas por la política de recortes del gobierno del Partido Popular.
La huelga ha sido considerada un éxito por parte de los convocantes, ya gran parte de los estudiantes no asistió a las aulas estos días en el instituto.
La jornada del 17 fue probablemente la más significativa. Había convocada una gran manifestación a las 12:00 frente a las puertas de la Facultad de Historia y el recorrido llegaba hasta el Ayuntamiento. 
La manifestación obtuvo una gran asistencia y transcurrió con tranquilidad. Los estudiantes se mostraron en todo momento animados y educados. No se registró ningún incidente violento. 
A la jornada de huelga del jueves se sumó la CEAPA, Asociación de padres i madres, con la iniciativa de no llevar a los hijos al colegio como señal de protesta también por lo recortes.

Avaluació diagnòstica en 2nd'ESO



Hui ,dia 6 de Juny, als alumnes de 2n ESO ens han fet una Avaluació Diagnóstica. Les Avaluacions Diagnòstiques són uns tipus d’exàmens de diferents coneiximents (matemàtiques, castellà, informàtica, anglés i valenciá), que es fan anonimament, i que serveixen per calcular el nivell que tenim els alumnes en diferents matèries.
Hui hem fet els exàmens de Matemàtiques, Castellà i TIC, i demà dijous farem els d' Anglés i Valencià.  
 La prova es feia a l’aula del grup, durava 50 minuts, i consistia en una llibreteta amb exercicis, on hi havia tres textos que havíem de llegir i contestar les preguntes.
Hi havia tres tipus de qüestions: una de quatre alternatives, on calia elegir la resposta correcta, una altra de verdader o fals, i finalment una altra d’escriure la resposta llarga o curta, paraules soltes…

Des del meu punt de vista la prova ha resultat fàcil, encara que em va costar un poquet la prova de matemàtiques. Als de la meva classe també els ha costat un poc fer algunes proves.
 

Marcos Cubells. 2nESOL                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

TORNA LA SELECTIVITAT, ACONSEGUÍREM MANTENIR EL NIVELL?

El Ramon Llull entre los mejores

 Nuestro instituto ha alcanzado este último curso pasado su mejor posición en el ranking de selectividad por centros adscritos a la Universidad Politécnica de Valencia.
Este ranking, elaborado por la revista “Magisterio”, publica los resultados de Selectividad globales del curso 2011-2012 por centros, ordenados en función de la nota media de la PAU.

El  Ramon Lllull ha alcanzado la posición nº 16, una meritoria posición, ya que se encuentra por delante de centros privados de gran prestigio como los  colegios El Pilar o  Jesús y María. Esta situación nos llena de orgullo a los alumnos del centro, puesto que los resultados de este año han significado  un gran ascenso respecto a cursos anteriores.Nuestras últimas posiciones fueron la nº 80 hace dos años, y la nº 90 hace tres.


Delante de  nosotros han aparecido otros grandes centros, como el Juan Comenius, o el IES Enric Valor; algunos se encuentran en Valencia y otros en pueblos periféricos, unos son centros públicos y otros privados, pero queremos destacar que  nuestro Llull ha sido el instituto público de Valencia mejor clasificado, con una nota media de expediente de 7’123, una nota media de PAU de 6,23 lo que supone una diferencia de 0’893 puntos. Una diferencia que muestra la ajustada calificación de los estudiantes en función de sus conocimientos así como la exigencia de los profesores.

¿Seremos los alumnos de 2º de  Bachiller de este curso capaces de mantener el nivel?¿Conseguiremos obtener unos resultados tan buenos como este último año? Yo creo que es posible, si se le pone esfuerzo y dedicación por parte de alumnos y profesores.

                                                                                                                     Ángel Rubio Fidel 2º Bach B

MAYO 2012: AGOBIOS PRE-SELECTIVO


Los nervios propios de los alumnos que tenemos que hacer las PAU los próximos días 12, 13 y 14 de junio, van aumentando al mismo ritmo que nuestro último año en el instituto llega a su fin.
Después de casi 9 meses de curso, y a menos de un mes de estas pruebas, es ahora cuando nos  damos cuenta de las tardes, fines de semana y demás oportunidades que hemos perdido, dedicándolos a otros asuntos que no fueran estudiar y prepararnos para el Selectivo;   también cuando nos agobia la cantidad de exámenes que nos aguardan este mes y sentimos la insuficiencia de horas en nuestro día a día. 
La sensación que se siente es que no abarcamos todo lo que tenemos que hacer: preparar esquemas, resúmenes, técnicas… que hagan más fácil el estudio de las distintas materias; mantener la media y mejorarla, si es posible, aprovechando las últimas oportunidades de entregar trabajos atrasados o voluntarios, preparar los exámenes finales del curso... ¡¡ Ufff !! Si seguimos pasando las noches de claro en claro se nos van a volver los sesos agua, como a don Quijote...
Si hay algo que ya tenemos aprendido son todos los consejos y advertencias sobre este último mes, durante el cual no debemos despistarnos ni rendirnos, sino darlo todo y mantener la calma, sobre todo mantener la calma en este sprint final de la carrera que dará paso a una nueva etapa de nuestras vidas, la tan ansiada Universidad (o lo que sea).
                                                                                                                       Olga Verdú, 2º Bachiller B


En defensa d' una educació pública de qualitat

Sota el títol 
"Jo també vaig estudiar a la pública" 
s'inicia una campanya en defensa de l'educació pública.

La campanya consta d'una sèrie de vídeos en els quals diverses personalitats tracten sobre els trets fonamentals que caracteritzen l'ensenyament públic: igualtat, integració, cohesió social, pluralitat, creativitat, etc. Ciudadan@s por la Educación Pública és l'associació responsable del projecte.




EL LLULL SE SUMA A LA VAGA GENERAL DEL 29 DE MARÇ




 Un 78'2% del professorat i personal d'administració i serveis del Llull ha recolzat la vaga del dia 29 de març atenent a la convocatòria dels sindicats en contra de la reforma laboral decretada pel govern central i de les retallasdes que el govern valencià ha realitzat en els serveis públics i en el salari dels empleats públics.

El personal del Llull que s'ha sumat a la vaga està convençut que amb els canvis radicals que la reforma laboral produirà en la contratació, la regulació de la jornada, les retribucions i l'acomiadament de les persones assalariades, es produiran seriosos prejudicis en la qualitat de vida de la majoria i un empobriment general de la societat que, inevitablement, tindrà efectes molt negatius sobre els serveis públics.
El govern valencià, a més, no atén la seua obligació de proveir recursos perquè l'ensenyament funcione adequadament, ja que no sols es retarda en lliurar els diners per al manteniment dels centres, tampoc paga les beques de menjador, retira les subvencions per a avançar en la gratuïtat de l'ensenyament, no substitueix el professorat que està de baixa i retalla el salari del professorat, i, a més, deixa sense treballar professorat interí. Alhora, continua el balafiament de diners públics i no s'actua de manera exemplar contra les pràctiques de corrupció.
Amb la vaga que tant les famílies com el personal docent, administratiu i de serveis del Llull ha fet el dia 29 de març s'hi renova la unitat d'acció contra les retallades.

PROU DE DESCRÈDIT!

PROU DE DESCRÈDIT!         
 NO A LA MANIPULACIÓ DE LA INFORMACIÓ 
PER PART DE LA CONSELLERIA!

La Conselleria està difonent un argumentari amb el qual vol justificar les retallades en educació. La informació no s'ajusta a la realitat i carrega contra el professorat amb la intenció de desacreditar les seues reivindicacions que no pretenen sinò defensar l'ensenyament públic i de qualitat. I això passa també pel respecte al seu treball i a les sues condicions laborals.


J.M. Pañella (Compromís) refuta l'argumentari a les Corts: L'argumentari que estan difonent intenta enfrontar els pares i el professorat...  Sí que hi ha retallades significatives de sou als professors perquè els sexennis en formen part del sou i són el resultat d’activitats i cursos de formació realitzats al llarg de la carrera docent... Els professors que no fan activitats extraescolars ho fan com a mesura de protesta  perquè eixes activitats formen part del seu sexenni (el que retallen al 50%)... És fals que el professorat interí cobre juliol, en realitat, no cobrarà ni juliol ni agost, ja que la xifra que cobraria al juliol no és de sou, sinò la part proporcional de les vacances, com és legal i obligat... Parla de dades d'absentisme enganyoses, segons les xifres que dóna, hem d'entendre que en un centre de 25 professors, en falten diàriament 7, qui pot creure's això?... Parla d' hores de dedicació lectiva falses, de quin nivell educatiu estem parlant?....  I tot amb la idea de despretigiar el professorat i les seues reivindicacions...

NO A LES RETALLADES! Nova concentació el 8 de març

 

Coincideix el dia de la concentració amb el 8 de març, 
dia de la dona. 
Reivindiquem també els drets de les dones!



"Una amable, una trista, una petita pàtria"

Un homenatge a tots els idealistes, utòpics i ingenus, inconformistes tossuts que han dit prou, que no es refugien darrere de les paraules i han passat a l'acció. 

La música és de Pau Alabajos: "Utòpics, idealistes, ingenus" del seu darrer CD "Una amable, una trista, una petita pàtria"
Moltes de les imatges incloses en este vídeoclip són de Pablo Garrigós. 

EL PROBLEMA ES DE TODOS

 El pasado viernes  17 de febrero de 2012, nuestro instituto, el IES Ramón Llull, en un acto de solidaridad con el IES Luís Vives, cesó las clases a partir de las 11:15. Esta decisión fue tomada en una asamblea de profesores con motivo de la desmesurada respuesta de la policía ante las manifestaciones de los estudiantes en contra de los recortes en educación.


LES ETUDIANTS VALENCIENS MANIFESTENT CONTRE LES COUPES  
Le jeudi 16 février, les étudiants du lycée “Lluis Vives” à Valence ont coupé la rue à cause des coupes en éducation.
Tout a comencé le lundi 13, quand les étudiants de Valence se sont rassemblés au centre de la ville et la police les a attaqués, eux et les gens qui passaient par la rue. Une vingtaine d’étudiants a été interpellé  dont certains ont passé la nuit au comissariat.

Toute l’Espagne s’est solidarisé avec Valence et le mardi 21, le centre de Valence était rempli d’étudiants recclamant leurs droits. ……………Toute notre solidarité avec les étudiants et rappelez-vous:
“Sepan los nacidos y los que van a nacer, que nacimos para vencer y no para ser vencidos” (Che Guevara)
#primaveravalenciana,#yotambiénsoyelenemigo
                                                                                                                       Laura Pereira, 1º Bach. L
                                                                                                 

9 de febrer, jornada de reivindicació i denúncia al Llull


Les jornades lúdico-culturals que celebrem cada any al nostre institut han passat a ser aquest curs un dia de reivindicació i de denúncia per les retallades en educació i per la mala gestió del Govern valencià que no garanteix una educació i una sanitat de qualitat per a tots.

La jornada girà en torn a activitats com ara fer grafitis, murals, caricatures, manualitats, cançons, jocs, a més de les lligues esportives i el teatre que ja en són habituals... També una taula redona de debat sobre la situació actual promoguda per l'alumnat de batxillerat. Tot amb un to de reivindicació de drets socials i de denúncia per la mala actuació davant certs temes.




A les 12h., els professors i l'alumnat de batxillerat  ens vam concentrar a les portes de l'institut, com venim fent cada dijous, per a fer pública la nostra protesta. Aquesta mesura forma part d'una sèrie d'actuacions conjuntes amb la resta d'instituts com a rebuig de la política del PP en educació.

 



Vam lluir les pancartes ja fetes per a les manifestacions contra les retallades (les dels motxos) i d'altres cartells amb grafitis i caricatures fets als tallers durant la jornada.Cantàrem la ja famosa "Resistiré"en to lúdic i, ja més emocionats, entonàrem el "Diguem no", la cançó de Raimon que tants professors cantàrem quan érem nosaltres uns joves estudiants com ara són els nostres alumnes. Qui ens anava a dir que aquesta cançó tornaria, al febrer del 2012, tants anys després d'allò, a ser reivindicativa d'uns drets que tant costaren de guanyar i que pensàvem que no tornaríem a perdre.




+ info

El Llull es manifesta !

Els passats dies 21 i 26 de gener, part dels professors i de l´alumnat de l'institut i alguns pares i mares vàrem anar a la manifestació que s'hi va convocar a la plaça de San Agustí. Tots ens manifestàvem en defensa de l'ensenyament públic i en contra de la mala gestió del govern. 
Per a iniciar la marxa junts, vàrem quedar a les 17:30h a l'esplanada que convergeix entre l'Albereda i Aragó. Una vegada estàvem tots, preparàrem les pancartes que ja havien enllestit a l'institut, s'armarem amb xiulets i començàrem la marxa cap a la plaça.
Després d'una hora sense poder avançar, de tanta gent com hi havia, vàrem trobar un desviament per on poguérem "colar-nos", i seguírem la marxa fins arribar a la plaça de la Mare de Déu.
La primera de les manifestacions era contra les retallades i a favor de l'escola pública; la segona abraçava reivindicacions de tot el funcionariat, sanitat i educació. El balanç d'assistència fet pels sindicats va ser de d'unes 120.000 - 180.000 persones. Tot un èxit! 
  







 Margarita García y Olga Verdú, 2º Bachiller B

Encierro en el Llull

Respondiendo a la convocatoria de los sindicatos de educación, ayer, martes 24 de enero, llevamos a cabo, alumnos, padres y profesores, un encierro en nuestro instituto, el viejo Ramón Llull. Esta propuesta fue votada en un claustro extraordinario de profesores el lunes 23 de enero por la tarde.
Eran las 9 de la noche cuando un grupo de profesores, otro de alumnos y unos cuantos padres nos reunimos en la sala de exámenes para comentar la delicada situación en la que se encuentra la educación pública. A pesar de la promesa de la Generalitat del inminente pago de parte de la deuda, nuestro centro aún no ha recibido el dinero. Por esto y con motivo de la manifestación del próximo jueves 26, nos dedicamos a fabricar pancartas que expresarán el malestar que sentimos: “Pense, doncs moleste” o “Per què hem de pagar nosaltres per el que ells han malbaratat?”
El encierro se dio por terminado a las 11 de la noche. Todos nos fuimos satisfechos por la tarea realizada y con la esperanza de que no haya sido en vano. 

Daniel Pozo y Olga Verdú, 2º Bachiller B