A CASA NOSTRA

Crònica de l'actualitat del Llull

Curs 2013-14

¡FELICIDADES JULIO!



Nuestro compañero de 2º de Bachillerato L Julio Parra Martinez ha superado la fase local de la XXI OLIMPIADA ESPAÑOLA DE FÍSICA, lo que le da acceso a la fase estatal en Abril.
Desde la revista queremos felicitarle, así como a su profesora, Carmen Sevilla, y apoyarle en su próxima fase.
Queremos darte todos nuestros ánimos, porque puedes conseguirlo. ¡Ánimo Julio!
¡Vas a dejar huella!




ENTREVISTA A JULIO PARRA
Per Maria Parra Martínez, 3r d’ESO L.


Julio Parra Martínez, nascut el 17 de juny del 1992, va estudiar al Col.legi Públic”Mestalla” i actualment està al 2n curs de Batxillerat a l'IES Ramon Llull. Va ser seleccionat per a la fase autonòmica de les Olimpiades de Física, entre més de 100 aspirants.

Julio, com et vas assabentar d'aquestes proves?
Em va informar la meva professora de física, Carmen Sevilla.
Quan vas fer l'examen estaves molt nerviós?No, estava normal, com si estiguera fent un examen de l'institut
Com et vas sentir quan et vas adonar de que havies passat la primera prova?
Molt content, li ho vaig dir a tot el món.
En les classes has aprés molt?
Si, moltíssim. M'han agradat molt i m'han servit per a anar millor a l'institut, independentment de que passe o no a la nacional.
Com s'han portat amb tu els professors i els alumnes?
He fet molts amics i els professors en les classes quasi tots molt bé, però en l'examen s'han passat molt.
Amb aquestes classes ja tens més clar que vols estudiar a la Universitat?
Sí, abans no sabia si fer enginyeria aeronàutica o física, però ara tinc clar que física.
Quin és el tema que més t'agrada de la física?
El poc que he vist de la quàntica, la relativitat i la termodinàmica.
Amb quina antelació has començat a estudiar per a l'examen per a passar a la nacional?
Una setmana més o menys.
Com t'ha eixit l'examen? Creus que tens oportunitats de passar?
No tan bé com m'haguera agradat. El veig dificil.
Després d'aquesta prova, si passares, què hauries de fer?
Fer algunes classes de laboratori i després anar a la prova per a passar a la internacional.
Moltes gràcies, Julio. Esperem que sigues un dels primers, i que guanyes tots els premis que pugues.

Carles Alberola, espectador d'excepció en la representació de "Joan, el Cendrós"

Per Àngela Segura i Marta García. 3rESOL

Hui tenim el plaer d’entrevistar Carles Alberola , autor de l'obra que els alumnes de 1rESOL, dirigits per Estrella Sáinz, han representat a l'institut. Aquest actor, director i dramaturg valencià, va nàixer a Alzira al 1964. Va crear la companyia Albena Teatre i va dirigir i interpretar moltes obres com “Besos” que va rebre el premi de la crítica de València a la millor direcció escènica.


Ara sí, comencem l’entrevista.

1- Quan començà el teu interés pel món de la interpretació? Des de xicotet tenies afició per la lectura, el teatre o la televisió? A dia de hui que t’agrada més actuar, dirigir o escriure?

- (Riu) Són tres preguntes... Bé, aniré contestant per ordre. Supose que el meu interés naix des de menut. Era un consumidor compulsiu de pel.lícules, com també ho són ara els meus fills. Als 11 anys més o menys vaig dir que volia dedicar-me al món de la interpretació, després m’agradava actuar i, sobretot, dirigir. Descobrí que realment darrere d’aquelles pel.lícules hi havia una persona que s’encarregava de cohesionar-ho tot.
- A part de les pel.lícules sempre m’ha agradat la lectura, perquè els llibres són una finestra oberta a la imaginació, com es diu a “Joan, el Cendrós”.
- No sabria dir que m’agrada més fer, perquè les tres coses van de la mà. Hi ha projectes en què faig a soles una cosa o en altres que faig diverses, però depén del personatge i d’altres factors. Tot i que probablement en la vessant que em trobe més còmode, no significa que em done més plaer, és en la direcció.


2- En qué et bases a l’hora d’escollir els actors o actrius per a un determinat paper? Es fàcil trobar un actor que complisca perfectamente les característiques del personatge que vares pensar en un principi?

- A mí m’agrada fer el que s’anomena vestits a mida, és a dir, jo tinc una idea al cap, porte temps pensant què vull, comence a fer un esbós de l’obra i ja he pensat quin actor o actriu interpretarà el personatge. D’alguna manera l’escriptura està condicionada amb le selecció dels actors. Però, no sempre va de la mà, aleshores has de fer un càsting, els actors que han interpretat un poc de l’obra no es trien a soles si l’han fet bé o no, els has d’entendre i has de poder compartir un llenguatge comú. En el treball de la interpretació les coses no es donen, es diuen i es fan, és un camí a recòrrer. Una de les coses més importants a l’hora de triar és encertar, perquè l’actor és la part visible del teu treball.

3- Quin és l’autor o autora que més t’ha influït en la teua professió?

- Hi ha tants i tan bons que és complicat dir-ho, però més que estar influït pel teatre, estic més pel cinema. Pels guionistes quan veus les seues pel.lícules com Billy Wilder, Mankiewicz, Woody Allen i companys com Robert Garcia i Pasqual Alapont amb els quals he tingut el plaer de treballar.

4- Després de “Autoindefinits”, “Maniàtics” i “Socarrats”. Estàs preparant alguna comèdia de televisió?
- Tenim altres projectes, ara estem intentant que la sèrie “ Unió Musical Da Capo”, que no és del tot comèdia, continue amb més temporades. I també alternarem la nostra feina tant en el que és l’audiovisual amb el teatre que són camps complementaris on ens trobem molt agust.

Ací acaba la nostra entrevista. Moltes gràcies pel teu temps. Esperem que continues delectant-nos amb les teues obres.

EL CAFÉ CONCERT, TOT UN ESPECTACLE

Àngela Segura i Marta García. 3rESOL 
Per a finalitzar les jornades culturals, el dia 11 de Febrer va tindre lloc al saló d’actes, el café concert. Amb gran varietat d’actuacions podem dir que va ser l’espectacle estrela. Alumnes i professors demostraren les seues habilitats en activitats com el teatre, el cant, la poesia o la dansa.

El passat 11 de Febrer es va celebrar el café concert al saló d’actes. El espectacle, organitzat per segona vegada per Juli Camarasa, va tindre una gran afluència de públic que va ocupar tota la sala, decorada a l'estil dels cafes concerts amb tapets i veletes a les taules. Al fons,de peu, nombrós públic que no havia aconseguit cadira, disfrutava de les interpretacions.
Presentat per Isabel i Àngel va començar al voltant de les 12 del migdia amb l’actuació d’un grup d’alumnes de teatre (Silvia, Alba, Carlos i Aitor) que calfaren motors amb diferents monòlegs sobre diversos temes com la relació amb els pares, els contes o els lladres.
Poc després va ser Víctor (departament de Valencià) qui cantà un parell de cançons acompanyat per la guitarra que el mateix tocava, Miquel (departament de Matemàtiques) recità poemes seus i, també recitant poemes pujaren a l’escenari un grup d’alumnes de 4º (Andrés, Isabel i Karen). Esta última amb la companyia de Carlos Campa ( professor del departament de castellà) van recitar alguns versos de José Martí, poeta cubà com ells.
Després ens translladarem a la Xina gràcies a la representació de “El camí” per Eva Jiang.
Més tard, vàrem disfrutar d’un teatre-dansat amb el títol de “Nit de bruixes” i després va haver una intervenció del cor, Juli (creador del event) cantà una cançó amb un grup d’alumnes de 1rBatx.L,  en acabant, alumnes de 1rESO varen cantar algunes cançons franceses dirigits pel professor Ferran Usach..
Per a tancar l’espectacle , varen ser els professors de francés, Ferran i Paco, els que ens deleitaren amb una cançó i un últim poema.

Va ser un matí molt entretingut, on alumnes i professors es relacionaren més que mai, com part del públic o com participants a alguna de les activitats, l’únic inconvenient va ser la falta d’espai per a tots els alumnes i professors que volien entrar. Recomanem la participació i la assistència a pròxims espectacles d’aquest tipus.

AJUDANT HAITÍ

El passat 28 de gener, el nostre institut va realitzar una col•lecta a favor de les víctimes del terratrèmol d'Haití. Va estar organitzada pel centre i principalment pel professor Lluís de Rivas, encara que els alumnes de 3r no es van quedar arrere i van mostrar el seu interés per la causa .

Marina Borredà Ricart. 3rESOL

La col•lecta era amb la fi d’arreplegar els màxims diners possibles per a enviar-los a les víctimes del terratrèmol d'Haití. El centre va enviar una nota a tots els alumnes dies abans per a informar sobre la campanya. Durant dues hores, alumnes de 3r de l'ESO van anar passant classe per classe per arreplegar els diners que tant alumnes com familiars d'ells havien aportat. Els companys que van anar passant per totes les aules, en finalitzar la col•lecta, van quedar impressionats de veure l'interés que s'hi havia posat.
Fotografies de Martyna i Sergio

Encara que l'organització estiguera a càrrec del centre i del professor Lluís de Rivas, els alumnes de 3r no van voler ser menys i van aportar el seu granet d'arena amb la confecció dels cartells que posteriorment van penjar per l'institut per a informar de la col•lecta. “1 € = 1 vida”, aqueix era el lema que es podia llegir en la majoria de cartells. Tots els diners recaptats seran enviats a Haití mitjançant l’ ONG Metges sense fronteres. La col•lecta també va continuar el dia 29 per a donar l'oportunitat a tots aquells alumnes que el dia anterior no havien pogut contribuir.
Va ser un dia bonic en què es va poder veure a tot l'institut unit per una causa, però sense oblidar-se el mal que el segueixen passant totes les víctimes del terratrémol.
Dos dies després de la col•lecta, ja hi havia cartells on s’informava dels diners recaptats 1.067,34 €. Els diners ja han sigut ingressats en l’ ONG.

L'ONG "Metges sense fronteres" amb data 1- 2- 2010 ens ha enviat un rebut que dóna compte dels diners ingressats per a la campanya d'ajuda a Haití.
D'altra banda, amb data d'abril hem rebut un diploma d'agraïment signat pel director general MSF-E, Aitor Zabalgogeazkoa.