Aquest bloc recull l'actualitat, les notícies que estan passant a dintre i fora de l'institut i que vosaltres, reporters i reporteres, ens feu arribar.
A CASA NOSTRA
Crònica de l'actualitat del Llull
Curs 2013-14
Curs 2013-14
BARREJA DE CULTURES AL LLULL
ALUMNES DE 24 PAÏSOS DIFERENTS ESTAN CURSANT ESO I BATXILLERAT A L'INSTITUT
Per -Reporteres intrèpides -17.11.2009
Som un institut de la Comunitat Valenciana, cosa que no implica que n’hi haja persones de molts altres llocs del món al nostre centre. En concret, alumnes colombians, equatorians, bolivians, xinesos, romanesos, italians, brasilers, francesos, argentins, cubans , russos, dominicans, d’altres de Portugal, de Polònia, d’Hongria, de Veneçuela, de Guatemala, de l’Índia, de Bòsnia, d’Hondures, d’EEUU, d’Uruguai o d’Ucraïna comparteixen aules i jocs al pati en el Llull.
Per causes molt variades, aquests jòvens han arribat a l’institut. Aquesta situació comporta diverses conseqüències per a la nostra comunitat escolar. Conviure a les aules amb alumnes de diverses nacionalitats fomenta la convivència i el respecte per les cultures diferents, i educa en la tolerància. El fet que suposa un gran enriquiment cultural i personal l’han valorat molt els professors que hem entrevistat. Però és cert que s'ha de tenir en compte que per a poder aconseguir la integració, l’educació i la formació de ple, els alumnes nouvinguts no han de suposar un nombre gran respecte a la resta de l’alumnat que ja està més temps i porta una bona escolarització. L’alumnat que ve de fora necessita, en general, més atenció. El problema del domini de la llengua és un dels més importants, però no l’únic, perquè també està el de la integració i també el del desfàs pel que fa a continguts d’alguns que vénen d’un sistema educatiu diferent. Tampoc hem d'obviar d’altres motius personals, com l’enyorança del país, la família que han deixat, els antics amics… que repercuteixen en molts casos en un baix rendiment acadèmic.
Al nostre institut n’hi ha un professor de compensatòria que s’encarrega de preparar en llengües els alumnes que vénen d’altres països o d’una situació escolar desfasada respecte a la nostra. Però, segons diuen els professors abans mencionats, cal repartir més la matrícula de l’alumnat estranger entre tots els centres, també els concertats, perquè el que passa actualment és que la bona educació i formació que estan rebent aquests alumnes a l'institut és a costa del gran esforç de la comunitat educativa.
La riquesa de la multiculturalitat que tenim al nostre centre, ha estat plasmada en projectes fets altres anys com Veus del món al Llull. Aquest espectacle, que es va fer durant dos cursos seguits, combinava música, teatre i audiovisuals amb poesia en la llengua dels alumnes.
Amb iniciatives com aquesta, els professors pretenen donar a conéixer la realitat del centre que no deixa de ser la d'una societat cada vegada més multicultural i pretén que l’alumnat se sensibilitze davant aquesta nova situació. Perquè no n’hi ha una cultura ni una llengua millor que una altra, s’han de respectar totes. Projectes com aquest de Veus del món ajuden que l’alumne puga adonar-se'n i sentir el poder de la llengua més enllà de la comunicació formal, el de transmetre sentiments i emocions. És fer veure i valorar la llengua pròpia com la millor herència cultural que hem pogut rebre. I, a partir d’ahí, quan arribem a valorar la nostra, està el respecte a les altres i a l'altre que parla diferent, el respecte i la tolerància. L’altre també farà l’esforç d’ integrar-se en una altra realitat cultural i lingüística. Perquè l’ha de conéixer i compartir si vol formar part d’aquesta nova comunitat.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)